Most Watched Genres / Types / Origins

  • Drama
  • Comedy
  • Adventure
  • Action
  • Documentary

Recent ratings (5,130)

Let Them Eat Cake (1999) (series)

11/12/2016

Cyranův ostrov (2009) (series)

11/12/2016

La Guerre des gosses (1936)

11/12/2016

Bubu a Filip (1996) (series)

09/25/2016

Lie Down with Dogs (1995)

08/29/2016

Susedia (2006) (series)

Boo! 08/10/2016

Búrlivé víno (2012) (series)

Boo! 08/10/2016

Súdna sieň (2008) (shows)

Boo! 08/10/2016

Zámena manželiek (2004) (shows)

Boo! 08/10/2016

Ads

Recent diary (4)

Klišé I. (Technika a strojárenstvo)

Čo som si za posledné roky všimol vo filmoch.

 

- Hrdina pri opravovaní áut, motorov alebo iných strojov vie vždy na prvý pohľad presne uhádnuť veľkosť potrebného vidlicového/očkového kľúča.

 

- V SK/CZ dabingu sa vždy používajú metrické veľkosti bez ohľadu na to, že film je situovaný do prostredia, v ktorom sa používa ‚palcový' systém.

 

- Pri demontáži mriežok z vetracích šácht, poklopov alebo iných krytov sú skrutky vždy v podozrivo výbornom stave (nezahrdzavené, ‚nezapečené') napriek tomu, že sú často vystavené korozívnemu prostrediu. Údržbári vedia svoje.

 

- Náradie v dielňach je vždy vo výbornom stave akoby bolo len pred chvíľou prinesené z obchodu.

 

- Nástroje sú vždy dokonale ostré a vrták vo vŕtačke krája oceľ akoby to bol len obyčajný hliník.

 

- Hrdinovi postačí ak si ruky utrie do handry a má ich zázračne čisté a to aj vtedy ak napríklad demontuje olejovú vaňu z motora. Automechanici sa len usmievajú.

 

- Aj pri náročných opravách (výmena motora, zostrojovanie robota, oprava lietadla ...) je v dielni poriadok; jednoducho po použití nejakého náradia ho asi hrdinovia vždy odkladajú na miesto aj keď ho budú za chvíľu znovu potrebovať.

 

- Na opravu jadrového reaktora, prúdového motora alebo izotopového detektora postačuje hrdinovi len zopár základných kúskov komunálneho náradia.

 

- Pri bitke v dielni sú vždy poruke nadrozmerné kladivá, vidlicové kľúče alebo železné tyče.

 

- Elektrická energia musí byť zo zásady viditeľná v podobe sršiacich iskier alebo výbojov.

 

- V poistkovej skrini hrdina nemusí nikdy so skúšačkou v ruke hľadať príslušnú ‚vypálenú' poistku a to aj v neznámom prostredí.

 

- Spojový materiál, tesnenia a iný konštrukčný materiál je vždy poruke; proste vo filmoch majú domáci majstri v dielni všetko potrebné a zmestia to do jedného/dvoch regálov.

 

- Hrdinovia vlastnia univerzálny strojársky preukaz a tak vedia obsluhovať akýkoľvek stroj, zariadenie alebo ovládať príslušnú technológiu.

 

- Pri práci s konopným/ocelovýnm lanom sa toto nikdy neprekrúca a pri jeho hodení z budovy/brala sa vždy dokonale rozvinie. 

 

- Drevo používané vo filmových kulisách je dokonalé a bez hŕč pretože klince sa pri ich zatĺkaní nikdy neohýbajú a vnikajú do materiálu pod dokonalým uhlom.

 

- Aj tá najzapadlejšia dielnička niekde v útrobách rovníkovej Afriky má vždy potrebné (aj keď nie vo forme hi-tech) vybavenie na príslušné opravu.

 

- Nástroje sú v mnohých prípadoch ‚neotupiteľné'.

 

MacGyver je kapitola sama o sebe, ku ktorej je zbytočné sa vyjadrovať. :o)