Most Watched Genres / Types / Origins

  • Drama
  • Action
  • Comedy
  • Horror
  • Animation

Diary (21)

"Study in black, volume XIX."

The Death Eaters

"Study in black, volume XIX."

"Study in black, volume XVIII."

The Nightmare Before Christmas

"Study in black, volume XVIII."

"Study in black, volume XVII."

Interstellar

"Study in black, volume XVII."

"Study in black, volume XVI."

The Godfather II

"Study in black, volume XVI."

"Study in black, volume XV."

Joker

"Study in black, volume XV."

"Study in black, volume XIV."

PIXAR, part II.

"Study in black, volume XIV."

"Study in black, volume XIII."

PIXAR, part I. 

"Study in black, volume XIII."

"Study in black, volume XII."

Mr. Q

"Study in black, volume XII."

"Study in black, volume XI."

GOT

"Study in black, volume XI."

"Study in black, volume X."

Jim Carrey

"Study in black, volume X."

"Study in black, volume IX."

Johnny Depp

"Study in black, volume IX."

"Study in black, volume VIII."

 The Big Lebowski

"Study in black, volume VIII."

"Study in black, volume VII."

The Shining - Jack Nicholson. 

"Study in black, volume VII."

"Study in black, volume VI."

Batman -  Keaton ('89), Bale ('08), Affleck ('16)

"Study in black, volume VI."

"Study in black, volume V."

One and only, or many ... Jokers. Jack Nicholson / Heath Ledger / Jared Leto. Február 2017

"Study in black, volume V."

Hans Zimmer - Live on Tour 2016 - Bratislava

Ako začať ? Ťažko sa hľadajú slová na niečo tak jedinečné a výnimočné svojho druhu, ale to čo predviedol pán Zimmer na koncerte v Bratislave, ale aj v ostatných mestách v rámci Live on Tour, je emocionálne nemožné popísať. To sa musí jednoducho zažiť.
Predstavte si obrovskú sálu, vypredanú do posledného miesta, ktorá v jednotnom rytme šumí napätím a túžbou počuť naživo nadčasové hity snáď najpopulárnejšieho skladateľa soundtrackov súčasnosti. Je 19.10 hod. Šum postupne utíchne, svetlá potemnejú a na pódium vystupuje nejasný obrys postavy, no diváci už tušia o koho ide a burácajú mohutným potleskom. A salvami nešetria ani v nasledujúcich cca 3 hodinách. Začína sa v malom a zľahka, Driving Miss Daisy + Sherlock Holmes na úvod, na najprednejšej časti pódia. Následne sa v priebehu jednotlivých skladieb odhaľuje opona a odkrýva ďalšie a ďalšie časti hudobného telesa od symfonického orchestra, cez inštrumentalistov až po zmiešaný chór. Prvá polovica koncertu pokryje kultové hity – Crimson Tide, Angels and Demons, Gladiator, The Da Vinci Code, The Lion King či Pirates of the Caribbean. Druhá polovica, po krátkej prestávke sa zahalila do temnejšej a ponurej atmosféry hudby k žánru superhrdinov, sfi-fi a thrilleru a nabrala doslova elektrizujúci rozmer. V rámci nej zazneli klenoty z filmov Man of Steel, Amazing Spiderman, The Dark Knight, Interstellar a Inception, a tiež moja srdcovka The Thin Red Line.
Hans Zimmer sa ukázal ako skutočný multiinštrumentalista, ale aj „rocker" , zabávač a človek s veľkým srdcom. Nestál staticky na jednom mieste v pozícii dirigenta, ale sa dynamicky presúval medzi jednotlivými pozíciami, hral na gitaru, benjo, klavír a samozrejme na svojom typickom syntetizátore. Navyše pracoval aj s publikom a okrem klasických „ďakovačiek" vybraným členom orchestra hovoril aj o spolupráci s konkrétnymi režisérmi (Tony, Ridley Scott, Chris Nolan) a o spôsobe vzniku jednotlivých soundtrackov. V istej chvíli, v prechode medzi skladbami z The Dark Knight za sprievodu stlmenej melódie zložil poctu Heathovi Ledgerovi , zmienil aj smutné udalosti streľby v Aurore, Colorado a uviedol skladbu Aurora, ktorú zložil na pamiatku obetiam, pričom zdôraznil, že láska je to jediné na čom záleží. A práve v tej chvíli som mal neskutočné zimomriavky.
Koncert trval približne tri hodiny a vo svojom poňatí mal charakter vizuálnych orgií, akustickej lahôdky so záverečnou bodkou v podobe dokonalej kultúrnej katarzie. Trúfam si tvrdiť, že práve toto je vrchol súdobých koncertov filmovej hudby a vyššie sa už ísť nedá.

Hans Zimmer - Live on Tour 2016 - Bratislava

" Study in black, volume IV "

December, roku Pána 2015. Ku koncu roka sa schyľovalo, no zároveň sa priblížil i nový začiatok. Nie však začiatok nového roka, lež začiatok niečoho pôvodne ukončeného. A keď sa toho času mala odohrať oná osudová voľba, ktorej filmovej legende vzdať výtvarnú poctu, odpoveď prišla sama od seba. Netreba viac dodávať, snáď len #TheForceAwakens 

" Study in black, volume IV "

" Study in black, volume III "

Nie je podstatné aký dátum sa toho dňa písal, (pedant by dokonca mohol namietať, že šlo o dní viac), ale jednalo sa už o rok Pána 2015, keď som po príšerne dlhom období zasadol za stolnú tabuľu a opäť sa ponoril do čiernej farby s päťdesiatimi odtieňmi sivej, a kde tu i bielej, aby som takpovediac "ec-cathedra" vzdal hold ďalšiemu kultu strieborného plátna, tentokrát majstrom divokého západu, pánom S. Leone(mu) a C. Eastwood(ovi). https://www.youtube.com/watch?v=yp8uoQ2PS_0

" Study in black, volume III "

"Study in black, volume II"

Nevedno aký dátum sa toho dňa písal, roku Pána 2014, som sa po predlhom skúškovom období opäť potreboval odreagovať a vzhľadom na fakt, že ako človek introvertného typu, si pod pojmom "odreagovanie" nepredstavujem divoké párty a večierky, práve naopak - opak mi radosť robí, opäť som sa symbolicky ponoril do čiernej a práve v nej som našiel svoju inšpiráciu.  A že jej nebolo zrovna málo - výsledkom sa stali hneď dva obrazy vyjadrujúce poctu dnes už kultovému režisérovi - big Q a jeho dnes už kultovému filmu PF. "Cesta spravedlivého ze všech stran lemovaná jest nespavedlností, sobectvím a tyranií lidské zloby. ..."

"Study in black, volume II"

Soundtracks rule the world !

Písal sa 16. marec, roku Pána 2014 a v hlavnom meste Slovenska známom široko ďaleko i ako Prešporok sa v istú chvíľu zišla skupina ľudí so spoločným zámerom - osláviť špecifický žáner hudby - filmové melódie. I ja som patril medzi zmienenú skupinu šťastlivcov, ktorým sa naskytla príležitosť zhliadnuť pozoruhodné vystúpenie Pražského filmového orchestra, ktorý má výborné renomé nielen v oblasti Česka a Slovenska, ale aj za hranicami. Svojej povesti nezostal nič dlžný, keď nás už pri vchode vítali známe postavy ságy Star Wars, ktoré zároveň tvorili akúsi kulisu pri prvom a poslednom vystúpení. Priestory boli síce mierne stiesnené. ozvučeniu to však neuškodilo a dalo by sa povedať, že to skôr umocnilo komornejšiu atmosféru a divák/poslucháč sa mohol cítiť bližšie k orchestrálnemu telesu. Základ playlistu tvorili známe melódie napr. ústredný motív Star Wars, James Bond, Mission Impossible, Phantom of the opera, King Kong, pri piesni the Lady is a tramp pôvodne od Franka Sinatru očarila svojim výstupom Zdeňka Koryntová-Linhartová, vystupujúca aj ako manažérka orchestra a pri motíve z filmu Schindlerov zoznam svoje kvality predviedol hlavný huslista, pôsobiaci po ľavej ruke dirigenta. Prázdne miesta medzi jednotlivými výstupmi zaplnila uvádzačka svojimi vtipnými poznámkami sťa zo stand up comedy. Po tom čo sa čas naklonil ku koncu a umelci obdržali nadšené standing ovations, nás potešili ešte troma dodatkami v podobe songov - Lord of the dance, mashup z rozprávok (Flinstons, Tom a Jerry, Loney Tunes) a Gonna Fly Now z Rockyho. Kultúrne naplnený večer plnohodnotne uspokojil môjho ducha prahnúceho po inom druhu zábavy než je tá mainstreamová a potvrdil, že skladatelia filmovej hudby, resp. hudobníci meniaci ich nápady z papierovej podoby do akustickej reality sú obrazom Mozarta / Beethovena 21. storočia.