Most Watched Genres / Types / Origins

  • Drama
  • Comedy
  • Crime
  • Documentary
  • Action

Favorite Directors (3)

Oliver Stone

Jak převést skutečnou událost na filmové plátno? 
Nechte ji napsat a režírovat Oliverem Stonem!

 

Dokáže nejen to..

 

Oliver Stone je dle mého hodnocení skutečně jedna ze světových person filmové kinematografie. Jeho scénáristická a režijní tvorba napříč časem jasně ukázala, že do světa filmu přinesla profil tvůrce, který tu před ním na takové úrovni nebyl a z cela bezesporu se bude i na jeho tvorbu obtížné navázat.

 

Zasvětit takřka celou kariéru tvorbě filmů vycházejících ze "skutečných událostí" je pouštění se na tenký led, která může být obecně veřejností přijata jakkoliv.. a nejinak tomu bylo i v tomto případě. 

 

Spekulovalo se o tom, nakolik jeho snímky odpovídají "té pravdě" jaká opravdu ve skutečnosti byla. Byli a jsou lidé, které jeho tvorbu označují za "konspirační teorie", stejně jako naopak, kteří jeho tvorbu berou tak, že konečně byla konečně "vyřčena pravda" o které se dosud mlčelo.  

 

Zkrátka takřka celou svou kariéru Stone sázel své jméno na jednu kartu.. která jej mohla vynést do světla reflektoru, ale stejně tak mohla zlomit vaz. Pravdou je, že..

 

Stone za svou tvorbu získal 3 Oskary a vaz mu nikdy nic nezlomilo.
Co ale stalo za jeho úspěchem a čím se lišil od druhých? 

 

Byl to přesah. V kině jeho filmy nekončily. Dokázal dostat konkrétní téma znovu do společnosti tak, aby se o něm mluvilo, připomnělo se a nebo se nad ním divák alespoň zamyslel. Po celý svůj život se mnohokrát i přes tvrdou kritiku, palčivá i tabuizovaná témata se zajímal o nové, tvrdě kritizované, palčivé i tabuizované témata, které tvořil formou nejen hraných filmů, ale i televizních dokumentů či seriálů. 

 

A s ruku na srdce, kolik dalších tvůrců s takovou žánrovou filmografií s fleku vyjmenujete?